PUTOPIS
Pecine, ponori Miroca
Home
Petrovo selo
Speleolosko bogatstvo Opstine Kladovo
Foto album
Narodne price o pecinama
O autoru
PETROVO SELO

Petrovo selo nalazi se na istocnoj strani planine Miroc. Ukupna povrsina sela je 6484 hektara, od cega je vecina pod sumom. Selo je siroko oko 6 kilometara, a dugacko oko desetak kilometara. Nadmorska visina je prosecno oko 450 metara. Petrovo selo zahvata prostor na zapadu od Strpskog korita prema selu Golubinje i selu Miroc, na istoku do manastirskog gaja, na jugu sela Velika Kamenica i Podvrsci, na severu do Tekije i Sipa. Klima je kontinentalna.

O mirockim krajevima pisali su mnogi putopisci: Evlija Celebija (1667.g.), Feliks Kanic, Vuk Karadzic, Jovan Cvijic. Jovan Cvijic u opisu Miroca, 1887.g. zapisuje: "Planinska oblast izmedju Porecke reke i Negotinske Krajine je pokrivena neprohodnim sumama i slabo je naseljena. Sume su bile tako guste da zbog njih osim vijugavog puta, nista se nije videlo, izgled pravih prasuma u kojima osim velikog drveca: bukve, hrasta, jasena, lipe bilo zbunja od ljiljana ili jorgovana, drena, pavetine i to ih cini neprohodnim".

Miroc se spominje u srpskoj epskoj poeziji, a najpoznatiji je stih kada Kraljevic Marko jezdi Mirocem na Sarcu sa pobratimom Milosem i nalazi vilu Ravijojlu. Stih glasi:

"Nabra vila po Mirocu bilja,
I zgasi rane na junaka:
lepse grlo u Milosa Carsko
jeste lepse nego sto je bilo
A zdravije srce u junaka,
Bas zdravile nego sta je bilo".

Danas istocna strana Miroca je danas mnogo pitomija, tj. bez velikih suma koje nam opisuje Jovan Cvijic. Mirocke livade su pune lekovitog bilja: kantariona, nane, bukvice a takodje i sumskim plodovima: sipka, kupine, gloga, drenjina, divljeg voca. Sume su pune divljaci: jelena, lisica, divljih svinja i sitne divljaci.

Naseljavanje Petrovog sela je pocelo u drugoj polovini 19. veka Crnogorcima, tako da danas u selu je 90% Crnogoraca, a prema vlaskim selima ima i lokalnog stanovnistva.

Petrovo selo je, pored lepih suma, pasnjaka, potoka i recica, oblast sa velikim brojem neispitanih i nigde zabelezenih pecina, ponora, jamama, vrtacama (vrkanima), kraskim poljima. Deo istocnog Miroca sa Petrovim selom je deo mirocke karbonatne platforme. Mirocka karbonatna platforma egzistirala je u vremenu gornje jure-donje krede. Ovakav slozen geoloski sastav da Petrovo selo ima veliki broj suvih, ponorskih i izvornih pecina i jama. Suve pecine se nalaze na najvisim kosama i krecnjackim grebenima, i na stranama skarascenih dolina. Ponorske pecina leze u donjim delovima uvala, ili na pocetku skarascenih dolina. Recne pecine pokazuju se u dva nivoa, u izvorisnim delovima dolina. Jame se srecu u skarascenim, visim delovima dolina i na platoima.
 


Home site: http://kladovo.freeservers.com/
Home site PD "Vrh": http://kladovo.freeservers.com/speleologija.html
Perica Jugovic, webmaster
pecaj@eunet.yu